כרטיס אשראי הוא אמצעי תשלום חליפי לכסף מזומן. בניגוד לכסף מזומן, כרטיס האשראי מאפשר תשלום דחוי של עסקאות, בדרך כלל דחייה של כחודש.כרטיס האשראי הוא אמצעי תשלום נפוץ מאוד בישראל, ויותר מ 85% מהישראלים מחזיקים לפחות כרטיס אחד בארנקם.
מותגי כרטיסי האשראי הנפוצים בישראל הם: ויזה, מסטרקארד, אמריקן אקספרס ודיינרס. כמו כן ניתן למצוא כמה מותגים פרטיים שאינם ניתנים לשימוש מחוץ לישראל, כאשר הבולט שבהם הוא המותג הפרטי של חברת ישראכרט.מותגי כרטיסי אשראי מובילים: מסטרקארד ויזה ודיינרס
חיצוניות ומראהכרטיס אשראי יכול להגיע בתצורה של כרטיס פיזי , עם פס מגנטי או עם שבב (chip) . הכרטיס הינו מלבני ובעל פינות מעוגלות. על גבי הכרטיס מוטבע מספרו, ומאחוריו נמצא את קוד האימות של הכרטיס (CVC).בנוסף יכול להיות הכרטיס וירטואלי, עם סימנים מזהים שאיתם ניתן לחייב את מחזיק הכרטיס.
שיטות חיובבישראל נהוגה שיטת החיוב החודשי, כלומר בעל הכרטיס מבצע עסקאות במשך כל החודש, ומשלם עליהן במועדים קבועים בכל חודש. הטבת הדחייה כמובן נושאת ריבית, אך בישראל מי שנושא בעלות הריבית הוא בעל העסק, כאשר חברת האשראי מגלמת את עלות הריבית בעמלות הסליקה שמשלם העסק עבור כל עסקה. עמלת הסליקה משתנה בין חברה לחברה, כאשר כיום התחרות על תעריף עמלת הסליקה היא עזה, ואנו עדים לשחיקת עמלות הסליקה בצורה עקבית.בעסקאות תשלומים, חברת הסליקה מאפשר ללקוח לשלם את העסקה לאורך כמה חודשים, כאשר גם פה עמלת הסליקה תיגבה מבעל העסק ולא ממחזיק הכרטיס. יש לסייג את עסקת הקרדיט, שבה הריבית משולמת על ידי מחזיק הכרטיס ואילו העסק מקבל את סכום העסקה בתשלום אחד.לאחרונה אנחנו רואים כניסה של כרטיסים חוץ בנקאיים, שמאפשרים פריסה לתשלומים של החיוב החודשי, כאשר בעבור דחייה זו ישלם מחזיק הכרטיס ריבית לחברה המנפיקה של הכרטיס. (למשל כרטיסי Multi של מקס ו More של ישראכרט).
בשעה שהלקוח מחויב עבור העסקאות שביצע במועד קבוע במהלך החודש הבא, בעל העסק מזוכה עבור עסקאות אלה במועדים קבועים גם כן (לא בהכרח זהים ללקוח). במידה ובעל העסק ירצה להקדים את מועדי הזיכוי של עסקאות תשלומים למשל, ולקבל את התשלום במלואו במועד הקרוב, חברות האשראי מספקות שירות של ניכיון תשלומים, שמאפשר את הקדמת התשלום לבית העסק, בתמורה לתשלום ריבית.
כרטיס אשראי משמש לחיוב בבתי עסק בכמה אופנים:
בניגוד לבעבר, כיום רוב עסקאות האשראי בישראל מאושרות באונליין.בעת בקשה לביצוע עסקה, מבוצעת בדיקה מול החברה הסולקת על מנת לוודא שהכרטיס המבקש הינו כרטיס אמיתי וחוקי (לא גנוב או חסום),ושיש מסגרת אשראי מספקת לביצוע העסקה.שרשרת אישורי העסקאות מונה את החוליות הבאות :
בישראל של 2019 פועלות שלוש חברות סליקה מרכזיות: