למרות כמות מכובדת של אמצעים טכנולוגיים ושלל אפליקציות בתחום סליקת האשראי, מעט מאוד עסקים זעירים מוכנים לכבד כרטיסי חיוב ולקבל שירותי סליקה לבית העסק שלהם, החשש מקבלת שירותי סליקה שכיח בעיקר בקרב בעלי מקצועות חופשיים בתחום התיקונים, היופי והטיפוח וגני הילדים. מחקר שעשתה חברת האשראי, בדק מה יתמרץ שימוש בכרטיס. בנוסף עולה השאלה בקרב אותם עסקים קטנים, האם הלקוח הממוצע יוותר על קניה בבית עסק שאינו מכבד כרטיסי אשראי.
סליקת אשראי בעסק בשנים האחרונות הפכה יותר ויותר נפוצה לאור השימוש ההולך וגובר בכרטיסי אשראי על ידי הצרכן הממוצע בשוק העולמי והישראלי. בשנים האחרונות התפתחו לא מעט אמצעי תשלום העומדים לרשות הצרכנים, בעיקר באמצעות הסלולר, אך לא פחות מכך, גם האמצעים העומדים לרשות בתי העסק ומאפשרים לכבד כרטיסי חיוב.
אז איך מכניסים סליקה לעסק זעיר?
כיום שלושת חברות כרטיסי האשראי בישראל וכן חברות נוספות המתמחות בתחום סליקת האשראי בעסק העוסקות במערכות סליקה ותשלומים, מציעות לבתי עסק קטנים ולעצמאיים רכישה של מכונת סליקה ניידת המתחברת למכשיר הנייד החכם של בעל העסק, כך מתאפשרת למעשה סליקה על ידי גיהוץ כרטיסי אשראי.
בנוסף קיים מגוון רחב מאוד של אפליקציות ושירותים נוספים באמצעות הסלולר, המאפשרים גם הם תשלום ללא צורך במזומנים או צ'קים. למרות זאת, עדיין רוב מוחלט של התשלומים בקרב העסקים הזעירים בישראל, נעשה בצ'קים או במזומן. והתם מתקשים לפעמים אף חוששים להכניס מערכת סליקה לבית העסק.
מחקרים שנעשו בארץ ניסו לפצח את התעלומה ולהבין מדוע עסקים קטנים בוחרים שלא לבצע סליקת אשראי כשהם יודעים באופן וודאי כי שימוש במערכת סליקת אשראי תכניס לבית העסק הרבה יותר לקוחות ולקוחות מרוצים.
תוצאות המחקר מעודדות
אחד המחקרים הראה כי מכוני טיפוח מקבלים תשלומים במזומן (51%) או צ'קים (47%). כאשר תשלומים בכרטיסי חיוב כמעט לא קיימים. כך גם בעלי מקצועות חופשיים בתחום התיקונים, מקבלים תשלומים בעיקר בצ'קים (68%) ובמזומן (17%). כאשר סוגים אחרים של תשלומים הם זניחים. מפעילי גני ילדים וחוגים, מקבלים תשלומים בעיקר בצ'קים (80%) ובמזומן (10%). תשלומים באמצעות כרטיס חיוב אינם קיימים כלל.
אז איך מגבירים תחרות?
אם כן מה הם הדרכים להגביר את התחרות ולהביא יותר ויותר עסקים קטנים להסכים להכניס לבית העסק שלהם מערכת סליקת אשראי? מחקרים מראים כי ישנם מספר דרכים בהם עסקים רבים יתרצו ויסכימו לקבל שירותי סליקה. אחת הדרכים היא הנחה של 50% בעלות מסוף הסליקה באמצעותו "מגהצים" העסקים את כרטיסי החיוב של הלקוחות. מסוף כזה הוא הוצאה לא קטנה במונחים של עסק זעיר.
תמריץ נוסף אותו ציינו העסקים שהשתתפו במחקר היה דחיית תשלומי המע"מ ב-4 שבועות לעסקאות שיבוצעו באמצעות כרטיסי חיוב, וכן הנחה של 2% בתשלום המס בעסקאות כאלו. בעלי העסקים ציינו כי לקבלת כרטיסי חיוב יש יתרונות כגון הגדלת תזרים המזומנים בעסק, אפשרות להציע תשלומים, שיפור השירות וביטחון, עם זאת הם הצביעו גם על חסרונות כגון ייקור העסקאות בשימוש בכרטיס.