כולנו מכירים את המושג של מס הערך המוסף – מע"מ.אנחנו יודעים שהמחירים שאנחנו משלמים בעבור המוצרים שלנו, כוללים בתוכם את המס הזה. אבל לאנשים ה"רגילים" המע"מ לא אומר כלום…מה שאנחנו לא יודעים הוא, שהמע"מ הוא הסיוט של כל עצמאי במדינת ישראל.אפשר לומר שהמע"מ הוא קצת רע לנו, וקצת טוב לנו.בפוסט הזה ננסה להבין למה המע"מ כל כך מטריד את העצמאיים ובעלי העסקים בישראל, ומה המשמעות שלו לבעל עסק
בעלי עסקים נדרשים לנהל רישום מדוייק של כל ההכנסות שלהם, וההוצאות שלהם, על מנת לדווח בצורה מדוייקת למע"מ.דיווח כוזב למע"מ משמעותו עבירה פלילית, עם קנסות כבדים ולפעמים גם יכול לגרור ריצוי של עונשי מאסר.המורכבות של ההתנהלות מול מע"מ לבעלי העסקים :
מע"מ הוא מס שנגבה ע"י בעלי העסקים, ומהם עובר למדינה.בעצם בעלי העסקים והעצמאיים הם צינור, דרכו המדינה גובה את המס מהאזרחים.בכל חודש (או חודשיים בתלות במחזור של העסק) העסק משלם למשרדי מע"מ את כל תשלומי המס שגבה מהלקוחות שלו.
איך זה עובד?לצורך הדוגמה, אם מכרתי ללקוח צעצוע ב 100 ש"ח לפני מע"מ, אגבה ממנו מחיר של 117 ש"ח (כולל מע"מ). מתוך הסכום הזה, אעביר תשלום של 17 ש"ח למדינה. מצד שני, בעל העסק גם מזדכה על המע"מ מול המדינה.זה אומר שאם הוא רוכש שירותים או סחורה, ומשלם בעבורם מע"מ, הסכום של המס ינוכה לו כשהוא מבצע חישוב תשלום חודשי (או דו חודשי).לפי אותה דוגמה, כשרכשתי את הצעצוע מספק הצעצועים שלי, שילמתי לו את התשלום כולל מע"מ, ואת סכום המס אני אקזז בחישוב החודשי.
למה המדינה צריכה את בעלי העסקים בגביית המע"מ? זה מה שנקרא "מס עקיף". מדובר במיסוי שהלקוח לא מרגיש שהוא משלם אותו, והוא נגבה בעקיפין ע"י העסק המוכר, ועובר למדינה.
האם תשלום באשראי גם כולל מע"מ?התשובה היא כן. כל תקבול שהעסק מקבל , בין אם הוא במזומן או בכרטיס אשראי, חייב לכלול מע"מ. את המע"מ אנחנו גובים באמצעות חשבונית מס. החשבונית מפרטת את סכומי המוצר, ואת החלק היחסי של המע"מ שיש לשלם בעבורו.
המע"מ (מס ערך מוסף) הוא מס ממשלתי, שהמדינה מוסיפה לכל מוצר צריכה , מתן שירותים או ייבוא מוצרים. מס זה קיים בכל העולם, וגם בישראל.שיעורי המס משתנים בין המדינות, ולפעמים גם שונים בין המוצרים בתוך המדינה.גם בישראל, שיעור מע"מ נכון ל 2019 הוא 17% על כל המוצרים, מלבד מוצרים חריגים כמו ירקות (שעליהם אין מע"מ) ועוד כמה חריגים.המע"מ הוא מס עקיף שנועד לרסן את הצריכה: