כל העסקים בישראל תלויים בהכנסות שלהם על מנת להמשיך ולפעול בצורה תקינה. בעולם אידאלי, כל התשלומים היו מגיעים אליכם בזמן.אך בישראל לצערנו מוסר התשלומים לא מושלם, ולא אחת אנחנו שומעים על קשיים בגביית כספים מלקוחות. הסיבות לקשיים האלה הן בין השאר: מוסר תשלומים לקוי של לקוח, בעיות או קושי כלכלי שהלקוח נקלע אליו, ולפעמים הלקוחות סתם שוכחים לשלם בזמן.מה בטוח הוא שמגוון התירוצים לעיכובי תשלום הוא עצום.
אז לא משנה באיזה תחום אתם עוסקים, אם אתם בעלי מוסך, קוסמטיקאית , בעלי מספרה או בעלי סוכנות פרסום דיגיטלית, מטרת הפוסט הוא לנסות ולעשות לכם סדר באפשרויות הגביה שלכם, ולתת לכם קצת טיפים לגבי איך לייעל את הגביה שלכם בעסק.
אמצעי התשלום הנפוץ ביותר במדינת ישראל, וקיים בכל ארנק של כל תושב. מצד אחד התשלום כרוך בעמלת סליקה מול חברת האשראי, אבל הוא נותן המון שליטה, בטחון ויעילות בגבייה.
היתרונות של סליקה באשראי:
החסרונות של סליקה באשראי:
אמצעי תשלום נוח ובטוח, ומקובל בדרך כלל כשמשלמים תשלומים בסכום גבוה. אבל גם האמצעי הזה לא חף מחסרונות:
אבל יש גם יתרונות להעברה בנקאית:
שיקים (או המחאות בשמם התקני) הוא אמצעי התשלום השנוי ביותר במחלוקת.מדובר בשיטת תשלום ישנה אך מאוד משופשפת ומשום מה עדיין נפוצה היום בארץ.היתרון בשיקים הוא שניתן לקבל אותם כדחויים, כלומר כתשלום עתידי ולהפקיד אותם כשמגיע מועד הפירעון שלהם.אבל, יש חסרונות רבים לתשלום בשיקים:
אמצעי התשלום העתיק ביותר בתולדות המין האנושי 🙂למרות שכשמדברים על תשלום במזומן, האסוציאציה הראשונה שלכם היא כסף שחור, עדיין יש לא מעט לקוחות שיעדיפו לשלם לכם באמצעי התשלום העתיק הזה.למה? מכל מיני סיבות, וחלקן הגיוניות מאוד. למשל: ישנם עסקים שמקבלים תשלומים במזומן מהלקוחות שלהם, ולכן יותר נוח להם לשלם גם לכם באותו אמצעי תשלום שנגיש להם.את היתרונות של המזומן אין צורך לציין – מדובר בכסף נגיש וזמין.
לגבי החסרונות:
תהליך הגבייה הוא סוג של אומנות. לכל עסק יש לקוחות מסוג אחר, והוא מכיר אותם הכי טוב.הסוד בייעול הגבייה, הוא להשתפר כל הזמן, ולהפיק לקחים מכשלי גבייה בתוך התהליך.בכל זאת, ננסה לתת לכם כמה טיפים לגבייה מוצלחת יותר:
תשלום מיידי לפני תחילת העבודהאמנם לא כל לקוח יסכים לשלם מראש את מלוא הסכום, אבל חשוב מאד כשמתחילים עבודה, לקבל תקבול מלא בעבורה. חלק מהתקבול יכול להיות מיידי, וחלקו דחוי (למשל בשיק או בכרטיס אשראי). זהו כלל ברזל, שימנע מכם את הצורך לרדוף אחרי הלקוחות שלכם בסיום העבודה.
היזהרו מלקוחות מתחמקיםלקוחות שמתחילים להתפתל כשמבקשים מהם תשלום מראש, או מקדמה, ייעלמו לכם ברגע שתרצו להשלים את התשלום בעבור העסקה. היזהרו מלקוחות כאלה, ואפילו בחרו לא לעבוד אתם. בכל מקרה אחר, דרשו מהלקוח אמצעי תשלום עתידי בעבור העבודה. למשל: פרטי כרטיס אשראי לביטחון, או שיק דחוי.
דאגו לחוזה עבודה מסודרבחוזה יש לציין את תכולת העבודה, אך גם את תנאי התשלום. לקוח שחותם על חוזה שכזה בעצם מתאם מולכם ציפיות ולא מופתע בסוף העבודה. אם הלקוח רואה שהוא משלם שוטף+30 , הוא יודע להיערך לכך מבעוד מועד. בנוסף במידה והלקוח יתחמק מהתשלום או יסרב לשלם, יש לכם חוזה עבודה חתום שאתו ניתן לגשת לגבייה באמצעים אחרים כמו הוצאה לפועל או בית משפט.
התמדה התמדה התמדהעיקר עבודת הגבייה היא התמדה ונחישות מול הלקוחות החייבים. יש להתקשר ללא הרף, ולנדנד ללקוח חייב. הלקוח צריך להבין שעד שהוא לא ישלם את חובו, אתם לא תשחררו. במידה ולא תעשו זאת, אתם משדרים ללקוח שאתם לא רודפים אחריו, ולכן הוא יכול למרוח זמן ולחכות שתשכחו מהתשלום, או תתייאשו. ישנן דרכים רבות לנדנד ללקוח: שיחת טלפון, הודעת SMS או וואטסאפ וגם משלוח מיילים. כולן עושות את העבודה.
לא יודעים לגבות לבדלא כולם מסוגלים לנהל את תהליך הגביה שלהם, אם זה מבחינת זמן פנוי או מבחינת יכולת נפשית. השוק מציע היום שירותי גביה חיצוניים במיקור חוץ (אאוטסורסינג). אמנם השירות הזה עולה כמה מאות שקלים, אבל בהחלט מספק שקט נפשי.
ואם בכל זאת הלקוח לא מוכן לשלםאז נכון שזה לא אמור לקרות, אבל יש מקרים כאלה ולפעמים צריך להתמודד אתם. במידה ועקבתם אחרי כל ההנחיות, וחתמתם על הסכם עבודה, אתם יכולים לפנות לסיוע משפטי.ולמרות שזו אופציה, נסו בכל מחיר לא להגיע לשם. מדובר בתהליך מתיש שכרוך בעלויות רבות ובבזבוז של הרבה זמן.
מקווה שעזרתי לכם לעשות קצת סדר בתהליך הגבייה 🙂בהצלחה!