כרטיסי האשראי הנפוצים בישראל הם כרטיסי חיוב דחוי. לרובנו, החיוב עבור הרכישות שאנחנו מבצעים עם הכרטיס, יבוצע בחודש שלאחר מכן (בדר"כ ב 10 לחודש), ולא בזמן ביצוע העסקה.מדובר בחיוב דחוי, שהוא בעצם מימון של העסקה.מימון = הלוואה.במקרה הזה לא אנחנו משלמים על ההלוואה הזו, אלא בעל העסק משלם לחברת הסליקה את עמלת הסליקה, שמגלמת בתוכה את עלות ההלוואה.
בנק ישראל החליט להפיץ כרטיס מסוג חדש שנקרא כרטיס דביט (חיוב מיידי) שלא יבצע חיוב דחוי, אלא חיוב מיידי מחשבון הבנק שלנו.באילו מצבים כרטיס הדביט טוב לנו? האם כרטיס הדביט טוב גם לעסקים הקטנים?
כרטיס דביט הוא כרטיס שמדמה עבודה עם מזומן, או עם שיקים. הכרטיס נראה כמו כרטיס אשראי רגיל לגמרי, אך בעת ביצוע החיוב, חברת הסליקה יודעת שמדובר בכרטיס דביט והחיוב שמבוצע הוא חיוב מיידי.
מה קורה בחיוב מיידי ?
כרטיס דביט עוזר לצרכן
כרטיס זה מאפשר לצרכן שימוש יותר מושכל בניהול הרכישות שלו.בשונה מהשימוש ברכישה באמצעות כרטיס האשראי עם החיוב הדחוי (הכרטיס הרגיל), שבו אנחנו מבצעים רכישות כל החודש, ומקבלים דחייה של החיוב עד לתאריך מסויים בחודש הבא (בכפוף למסגרת האשראי שלנו), עם כרטיס הדביט אנחנו יודעים בדיוק בכל רגע נתון בכמה כסף רכשנו, וכמה כסף נותר לנו בחשבון. הסיבה לכך היא שהחיוב מבוצע מיידית ונרשם בחשבון הבנק שלנו באותו היום. לצרכנים בעלי בעיות מימון, או אלה שרוצים לנהל בצורה צמודה יותר את הרכישות שלהם, הכרטיס הזה מאפשר שליטה מלאה על מצב העו"ש.
כרטיס הדביט עוזר לבעלי העסקים
היום בעלי עסקים משלמים עמלת סליקה לחברות האשראי. עמלת הסליקה שבעל העסק משלם, היא זו שמממנת את ההלוואה של החיוב הדחוי שמוענק ללקוח הרוכש. כלומר בעל העסק מממן לנו את הדחיה בחיובים שלנו.
בעת שימוש בכרטיס הדביט, אין יותר חיוב דחוי, והחיוב מבוצע מיידית. זה אומר שבעל העסק לא צריך לממן את התהליך הזה. ולכן בשימוש בכרטיס הדביט בעלי העסקים יקבלו עמלות נמוכות משמעותית (0.3% במקום 0.6%) , והנחה זו עשויה להתגלגל אל הצרכן. ניתן לראות בחו"ל כבר היום, שבעת רכישה מוצע לנו שימוש בכרטיס דביט או קרדיט , כאשר סכום העסקה במקרה של דביט נמוכה ולא מכילה את העמלה.
יתרון משמעותי נוסף לבעלי העסקים, הוא שהכסף מעסקת הדביט יגיע לחשבון בעל העסק תוך כמה ימים בלבד (עד 3 ימים). זה מאוד משמעותי לבעלי עסקים לשיפור תזרים המזומנים שלהם, ולשליטה על ההכנסות.בשימוש בכרטיס זה, לא יצטרכו בעלי העסקים לחכות להכנסות שלהם במשך חודש, או לחילופין לשלם ריביות על מנת להקדים את התשלומים.
לפי החלטת בנק ישראל בנובמבר 2018, על הבנקים להתחיל להנפיק כרטיס משולב (קומבו) שהוא בעצם כרטיס אחד שמאפשר חיוב דחוי (כמו כרטיס רגיל) וחיוב מיידי (דביט) באמצעות אותו הכרטיס.לפני כחודש הודיע בנק ישראל, שהחל מיוני 2020 ניתן יהיה להשתמש בכרטיס משולב זה במסופי אשראי תומכי EMV ברחבי הארץ. וזאת בהמשך להצהרה על המתווה לשדרוג מערך התשלומים בישראל בשנת 2020/2021.
איך עובד כרטיס משולב
כשהלקוח מגיע לרכוש מוצר, ומשלם באמצעות הכרטיס המשולב, מכשיר האשראי יציג בפניו בחירה:
במידה ויבחר לשלם בדביט, החיוב יבוצע באופן מיידי מול מסגרת העו"ש של הלקוח בחשבון הבנק. החיוב יוצג מיידית בחשבון, ובעל העסק גם כן יקבל את כספי הרכישה באופן מיידי.במידה ויבחר לשלם בחיוב דחוי, העסקה תבוצע דרך חברת האשראי הסולקת (כפי שמבוצעת היום), ותחוייב בחודש שלאחר מכן בתאריך שבחר הלקוח. בעל העסק ישלם עמלת סליקה מלאה, ויקבל את הכסף גם כן בחודש שלאחר מכן.
כפי שניתן להבין, יש אינטרס מובהק לבעלי העסקים לכבד תשלומי חיוב מיידי, ולשפר את זמני קבלת הכסף והתזרים שלהם.בנוסף עמלות הסליקה של כרטיסי דביט יהיו נמוכות משמעותית, שזה גם כן יתרון משמעותי לבעלי העסקים.